Penoze

Samenvatting

In de faction roman Penoze beschrijft Rob Van Olm de opkomst van een nieuw type crimineel in de jaren zestig-tachtig. Een harde wereld, harde jongens, maar ook toffe gasten met wie je kon lachen en die alles deden voor een goede grap.


Rond de grote criminelen, de handelaren in drugs en kunst en de eigenaren van de gokhuizen, vormde zich een groep kleine criminelen, de uitbaters en midnassers. Zij profiteerden het meest tijdens de ruzies in het wereldje van de gokhuizen.


De criminele activiteiten speelden zich grotendeels in Rotterdam af, maar ook Spanje vormde het werkterrein van de penoze. Aan Udo Jürgens verkochten ze valse diamanten. Sean Connery raakte tijdens een pokerpartij veel geld kwijt en Rudi Carrell verloor een fundamenteel bedrag op een luxe jacht tijdens een goksessie. Hoe kansloos ze waren wordt in dit boek beeldend beschreven.


Ook beschrijft Van Olm de onderlinge verhoudingen tussen de mannen die het wereldje vormden. Hoe ze met elkaar bevriend waren, met elkaar vochten en elkaar soms verraadden. Veel van hen zijn er inmiddels niet meer en de kroegen die zij bezochten zijn deels verdwenen. Penoze is daarom mede een uniek document dat hoort bij de geschiedschrijving van Rotterdam.


Rob van Olm (1947) publiceerde romans en journalistieke boeken. Onder de naam Spijker publiceerde hij twee thrillers die zich in Rotterdam afspelen.

Column Hans Maas, dinsdag 31 januari 2012

Rotterdams twitterbommetje velt Ajacieden Ere wie ere toekomt. Het zijn Rotterdamse studenten die de grote Johan Cruyff de mond hebben gesnoerd. Surf naar de site Erasmusjournalisten.nl en dan zie je dat zij vorige week maandag al onthulden dat de beoogde Ajax-directeur Tscheu La Ling nog

een zak met geld schuldig is aan een Rotterdamse crimineel. Na dit bericht zal Cruyff nooit meer hardop durven lobbyen voor zijn vriendje Ling. Omdat ik in de buurt zat bij de totstandkoming van de primeur, is het aardig om te melden hoe je zoiets vervolgens aan de grote klok hangt. Dat gaat tegenwoordig met twitter. De studenten journalistiek probeerden een twitterbommetje te plaatsen, in de hoop dat het nieuws bij de grote media terecht zou komen. Per slot waren de bronnen keihard: in de eerste plaats Rob van Olm, schrijver van het boek Penoze, in de tweede plaats een gepensioneerde Rotterdamse hoofdinspecteur van politie. Het duurde nog twee dagen en er moesten nog wat belletjes en Facebook-berichten overheen voordat AT5 en deze krant het oppikten en de bal echt aan het rollen brachten. Rob van Olm mag hopen dat de ophef spin off voor zijn boek heeft.

Boekhandelaar Snoek raakte zaterdag door zijn voorraadje heen en bij Selexyz Donner hoorde ik zondag dat ze ook exemplaren hebben nabesteld. De affaire Ling is op pagina 53 slechts een korte, anonieme passage, maar andere illustere voetbalgrootheden komen wel met naam en toenaam langs in de trefzekere schets van het Rotterdamse criminele milieu van na de oorlog. Hoofdfiguur is Nees Pors, de oersterke kroeg- en straatvechter. Bij potjes café-voetbal deden tegenstanders en descheids het in hun broek, maar ook wie met hem speelde was bang. Behalve dan Theo Laseroms, Cootje Prins en Pim Doesburg, die hij voor een grijpstuiver in zijn kroegteam zette.

Nees sloeg Europees kampioen boksen Rudy Koopmans met een gebroken neus het ziekenhuis in. Later gebruikte hij zijn oerkracht voor het incassobureau Binnen Zonder Kloppen. Het boek Penoze is een nostalgisch boek. Je ziet Nees Pors het nog winnen van de Haagse onderwereld, maar als de internationale maffia zich meldt taant zijn macht. De parallel met voetbal mag de lezer zelf trekken.