Het Gevecht

Psychiater Ben van de Wetering: ‘Dit boek geeft een onverbloemd beeld van de werkelijkheid en zou in brede kring moeten worden gelezen. Verplichte kost voor iedereen die een mening heeft over verslaving.'


Samenvatting

Een jaar lang volgde Rob van Olm het leven van verslaafden binnen de verslavingskliniek Bouman GGZ in Rotterdam. Van binnenuit beschrijft hij het gevecht van verslaafden en de wereld om hen heen. Hoewel er tegenwoordig veel bekend is over de werking van verslaving blijft het leven van verslaafden moeizaam.


Tegelijk is de invloed van verslaafden op de maatschappij groot. Beleidsmakers staan voor de keuze: behandelen of loslaten? Gezondheidszorg of justitie?

In 2005 koos Rotterdam voor de radicale aanpak. De prostitutiezone op de Keileweg werd gesloten om de overlast van verslaafden terug te dringen. Sinds die tijd loopt Rotterdam voorop in de aanpak van verslavingszorg. In totaal zijn er zo n 2500 dak- en thuislozen van straat gehaald en behandeld. 


Het is een gevecht tegen verslaving op het scherp van de snede. Een gevecht dat geen pauze kent en geen eind, zeker niet

in een tijd waar hard op de gezondheidszorg wordt bezuinigd.