Rob van Olm is in Delft geboren Hij behaalde de akte Nederlands M.O.-A. en was vanaf 1977 tot 1984 als Taalvaardigheidstrainer in dienst bij Wolters-Noordhoff en Het Nederlands Centrum Advies Training en Begeleiding (NCATB). Hij ontwikkelde en gaf taalcursussen aan gemeentelijke instellingen en het bedrijfsleven.
Hij schreef o.a. de volgende boeken:
- 1980 de verhalenbundel: Op de hoek van de Koningin verkopen ze heerlijk ijs.
- 1984 de novelle: De kus op het hart.
- 1991 het literaire reisboek: In de schaduw van het licht. Op reis en in gesprek met auteurs als: F.Springer, Tip Marugg, Boeli van Leeuwen, Jacob Vredebregt en Willem Walraven.
- 1996 de roman: Verloren dagen.In 1998 over de verzetsgroep CS-6: Recht al barste de wereld.
- 1999 de roman: Coby, mijn zusje.In 2001, onder het pseudoniem Spijker, de thriller: Hotel New York.
- 2002, eveneens onder Spijker, de thriller: Het monster met de groene ogen.
- 2011: Faro, een journalistiek boek over de vliegtuigramp in Portugal.
- 2011: Penoze, een factionroman over het Rotterdamse criminele milieu in de jaren zestig-tachtig. –
- 2012: Het Gevecht, verslaving de onberekenbare vijand. Een jaar lang volgde hij het leven van verslaafden binnen de verslavingszorginstelling Bouman GGZ te Rotterdam.
- 2015: Bobbie & Dudu, verhalen en liedjes van Rob van Olm, op muziek van Erik Stok, met tekeningen en zang van Frédérique Spigt. – In 2016: De kraaien van Rochebloine, een thriller voor jong volwassenen. -In 2016: Verkopen ze kaaskoekje op Mars? De ontwikkelingen in de GGZ door de ogen van hulpverleners. Interviews met professionals in de hulpverlening over hun ervaringen in de afgelopen 25 jaar.
- 2018: De Istanbul connectie, over de grootste belastingfraude in Nederland.
- 2021: Dit gooi ik nooit weg, bijzondere verhalen over persoonlijke voorwerpen.
- 2022: Faro, dertig jaar na de ramp, een aanvulling op het eerder verschenen boek over de verongelukte DC-10 op het vliegveld van Faro in Portugal.
- 2023: Galerie Petar. Een boek over vervagende grenzen in het theater, literatuur en beeldende kunst. Maar ook een roman over overleven.
Televisie
Met Jan Willem de Kok en Jan Louter maakte hij voor de VPRO-televisie de documentaire De Angstkunstenaar. Met John Appel voor de VPRO-televisie de film Klein Litouwen. Met JanLouter voor de NPS: De Silbertanne moorden. Met Miroir, de documentaire: De Bolderkar affaire, smeulende resten. Hij schreef o.a.: ‘De Amerikaanse droom’, voor BobVisser/VPRO. Bedrijfsfilms: o.a. met Dubbelklik Producties, Imago voor Bouman GGZ en Spangen voor het WBR.
Radio
Vanaf 1984 tot 2002 werkte hij voor de VPRO-radio. Hij maakte deel uit van de redactie van het programma Boeken. Naast honderden interviews vervaardigde hij veel documentaires zoals: Oorlog was voetbal, De stem van Oscar Wilde en De terugkeer van F.Springer.
Tekstbureau
Voor zijn bureau Tekstidee & Uitvoering schrijft hij: folders, flyers, brochures, websiteteksten, jaarverslagen, toespraken, herinneringsboekjes, journalistieke artikelen, reportages, kritieken, gedichten, liedjes, teksten voor radio en televisie en power point producties.
Journalist
Hij is als journalist werkzaam en publiceerde in diverse kranten en tijdschriften. Boeken als: Faro, In de schaduw van het licht en Recht al barste de wereld zijn journalistieke boekpublicaties. Zijn televisiedocumentaire, de Silbertanne moorden, over de oorlogsmisdadiger Boere behoort tot zijn onderzoeksjournalistieke werk.