Penoze

Penoze: het verhaal van de kleine criminelen

Faction-roman geeft een onthullende inkijk in de vroegere Rotterdamse onderwereld

Aan Udo Jürgens verkochten ze valse diamanten. Sean Connery raakte tijdens een pokerpartij veel geld kwijt en Rudi Carrell verloor een flink bedrag op een luxe jacht tijdens een goksessie. De wereld van de kleine Rotterdamse criminelen in de jaren zestig, zeventig en tachtig wordt door Rob van Olm fascinerend beschreven in de roman Penoze. Een harde wereld, harde jongens, maar ook toffe gasten met wie je kon lachen

Auteur Rob van Olm baseert zijn boek op figuren uit het criminele milieu, in de tweede helft van de twintigste eeuw. Hij hoorde uit eerste hand over hun activiteiten en curieuze levenswijze. Over de handel in valse schilderijen, diamanten en drugs. Hoe ze vals speelden met pokeren en dobbelen. Maar ook hoe ze elkaar bedrogen, nieuwkomers in het milieu ripten en elkaar verklikten. Hoofdpersoon Rijk vertelt het verhaal en is er ook bij als verschillende penozedeals tot stand komen. Of mislukken, want Rijk speelt dubbel spel. Hij is een loenenaar: een tipgever van de politie.

 

Achtergrond

In de jaren zestig ontstond door de opkomst van de gokhuizen en de handel in drugs een circuit van kleine criminelen: de penoze. Het liep zo uit de hand dat de politie van Rotterdam besloot te infiltreren. Hoe dat moest wist toen nog niemand. Twee rechercheurs, Theo Buis en Henk Groenendijk kregen de opdracht de criminele wereld in kaart te brengen. ‘De kroegrechercheurs’ werden Buis en Groenendijk ietwat denigrerend door hun collega’s genoemd. Ze ondervonden dan ook veel tegenwerking binnen het korps. Maar vooral Theo Buis verwierf uiteindelijk een unieke positie binnen het Rotterdamse criminele milieu.

Auteur Rob van Olm sprak uitgebreid met Buis en daarnaast met verschillende mensen die bij de criminele activiteiten betrokken waren. De roman Penoze is daarom grotendeel gebaseerd op waargebeurde verhalen. Het type crimineel zoals dat in het boek is beschreven bestaat niet meer en de kroegen in Rotterdam zijn deels verdwenen. Penoze beschrijft daarom ook een opmerkelijke periode in het Rotterdamse criminele milieu engeeft een unieke kijk in deze harde, maar tegelijk ook vriendschappelijke wereld.

Voor een recensie, klik hier

Voor een fragment uit het boek, klik op de omslag.

Luister hier naar een reportage van Chris Vemer over Penoze voor Radio Rijnmond.

 

Zie verder Radio Rijnmond