Faro

In April 2011 schreef Rob van Olm Faro, een boek over de vliegtuigramp in Faro.  Klik op het boek voor een fragment.

omslagfaro Bestaat er iets ergers dan een vliegramp meemaken?
Ja, hem overleven.

Op 21 december 1992 verongelukte de dc-10 Anthony Ruys van Martinair op het vliegveld van Faro in Portugal. Van de 340 inzittenden kwamen 56 om het leven.

Alles wat mis kon gaan die dag, ging mis. Maar ook in de afwikkeling van de Faroramp zijn nodeloos fouten gemaakt. Daardoor ontstonden onverenigbare werelden: die van de slachtoffers, van Martinair, advocaten, artsen en therapeuten, en werkgevers. Onbegrip, onwil en machteloosheid kenmerken de periode na de ramp tot op heden, want het verhaal van de Faroramp is nog altijd niet uit. Twintig jaar na dato is nog niet bekend wat de oorzaak van de ramp was. Is er sprake geweest van menselijk falen? Of was het toch een windvlaag? Werd er geknoeid met het bewijsmateriaal, zoals sommigen beweren? En zo ja, in opdracht van wie? Waarom kwam er nooit een onafhankelijk onderzoek?Onderzoeksjournalist Rob van Olm reconstrueert het ongeluk en alles wat daarna gebeurde, op zoek naar de ware toedracht van de ramp – en naar de lessen die hier voor de toekomst uit te trekken zijn.

 

Faro laat zien hoe mensen hebben moeten vechten om hun leven na de ramp weer op orde te krijgen. Sommigen wonnen, sommigen verloren. Maar hoe men ook met de moeilijkheden omging, voor iedereen geldt dat er een leven voor de ramp is en een leven erna.Een boek voor advocaten, therapeuten, hulpverleners, bedrijfsartsen, politici en iedereen die wel eens een vliegtuig instapt.
ISBN 978 94 600 3323 0
Voor een fragment uit het boek, klik op de omslag.

Zie de website van de Vara voor een interview over het boek Faro in het programma De Gids en een verslag over het boek.